17 февруари 2009

Погазват драстично правото на защита на Галеви! Отказват да събират доказателства по делото!

Прокуратурата и разследващите органи погазват драстично правото на защита на обвиняемите и отказват събиране на доказателства по искане на защитниците на Пламен Галев и Красимир Оков. Двамата са депозирали двукратно обяснения по делото- последно това е станало преди повече от месец. До момента защитниците на двамата са депозирали около 30 искания за събиране на доказателства от ГДБОП преди обединение на двете досъдебни производства в едно. Отказани са исканията за събиране на доказателства с мотив, че "с нищо няма да допринесат за обективното и всестранно разследване".
Столични юристи коментират, че това е драстично погазване на правото на защита и на правото на обвиняемите да сочат доказателства, още повече, че органите на досъдебното производство са длъжни да събират доказателства и в противната на обвинителната теза. Точно това означава обективно, всестранно и пълно разследване.
Източници от прокуратурата, пожелали да останат анонимни, заявиха, че има устно указание от ВКП да не бъдат уважавани никакви искания за събиране на доказателства. Защитата възнамерява независимо от всичко да продължи с исканията си. Източници, близки до защитата, заявиха, че адвокатите са поискали разпит на такси-диспечерката Таня Георгиева, която уличи бизнесмена Пламен Миланов в оказване на натиск за лъжесвидетелстване в предаването "Пропаганда" по радио "Дарик".