05 март 2009

ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОГАЗВАТ ДРАСТИЧНО ПРАВАТА НА ГАЛЕВИ

На 19.02.2009 година защитата на Красимир Оков е подала искане за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека. Софийският градски съд незабавно е поискал от Софийска градска прокуратура материалите по досъдебното производство, за да се произнесе по искането. До момента обаче разследващите не са изпълнили нареждането на съда, въпреки, че са длъжни да го сторят незабавно. Вместо това, в пресата се появяват поръчкови статии за „подвизите” на тези разследващи, които видите ли, били цяла седмица в гр. Дупница и събрали „бетонни доказателства”. Ако доказателствата им са наистина бетонни, те не се нуждаят от предварителна реклама и огласяване. Вероятно събраните доказателства са се разминали с очакванията им. Както добре знаете, първите двама следователи по делото- Тодор Колев и Дора Минева си направиха самоотводи и отказаха да изпълняват поръчките на прокуратурата за тенденциозно събиране на доказателства и извършване на необективно разследване.

Освен, че не изпълняват нареждането на съда и не изпращат материалите, въпреки че са длъжни незабавно да го сторят, разследващите и прокуратурата категорично отказват да извършват действия по разследването и да събират доказателства, поискани от защитниците на обвиняемите. Защитата на Красимир Оков за повече от два месеца е направила над 30 искания. До момента отговор няма.

Потвърждават се опасенията, потвърдени от добре запознати източници на прокуратурата, че има негласно указание да не се уважават никакви искания на защитниците на обвиняемите и да не събират никакви доказателства в подкрепа на техните твърдения. Всичко това се прави с цел да се попречи на освобождаването им от ареста.